De vier elementen: sanguinisch, cholerisch, flegmatisch en melancholisch

Wat is hijama? | Wet cupping
4 januari 2020
Ziekte: multiple sclerose (MS)
13 april 2020

De vier elementen: sanguinisch, cholerisch, flegmatisch en melancholisch

Halverwege de 14e eeuw werden oude Arabische geschriften ontdekt, geschreven door Hipppocrates, de Griekse grondlegger van de Westerse geneeskunde.

In deze geschriften beschreef hij zijn visie en standpunten dat mensen en materie in vier categorien verdeeld kunnen worden en ieder mens geboren wordt met een unieke natuurlijke balans tussen de vier lichaamssappen bloed, slijm, gele en zwarte gal. Dit wordt ook wel humores genoemd.

Hij was sterk overtuigd dat onze gezondheid afhing van de balans tussen deze 4 organische sappen en ziektes ontstaan doordat er een verstoring is van deze natuurlijke evenwicht.

Hippocrates koppelde de humores aan vier bijbehorende temperamenten: sanguinisch (bloed), cholerisch (gele gal), melancholisch (zwarte gal) en flegmatisch (slijm)

Het lichaamssap die overheersend is in jouw lichaam zou jouw temperament, oftewel je persoonlijkheidstype bepalen.

CHOLERISCH (VUURTYPE)

De vuurtype heeft een smal, redelijk lang gezicht. Ze praten snel en zijn beweeglijk. Doordat ze continu in beweging zijn, is hun hartslag ook aan de snelle kant. Ze hebben een aanwezige stem, zijn dapper en als snel cholerisch (boos) worden. De vuurtype heeft een sterk lichaam en hebben een zeer imposante houding en zijn zeer charismatisch. De aders zijn vol en duidelijk aanwezig. De huidskleur kleurt naar geel en ze hebben dik zwart haar. Soms juist volledig roodharig, met schattige appelwangetjes en lichtgekleurde groenige ogen.

SANGUINISCH (LUCHTTYPE)

De luchttype heeft een breed gezicht, brede ogen en brede mond. Hun gelaat kleurt rood en hebben een warm, sterk lichaam. Ze houden van pronken en zijn zeer behulpzaam. Het zijn ware pioniers. Ze houden van romantiek, hebben aanleg voor muziek of poëzie en hebben graag vaak gemeenschap maar zijn tegelijkertijd ongevoelig wat wil zeggen dat ze niet perse empathisch zijn. Warme typen zijn ongevoelig. Ze zijn verder vatbaar om snel aan te komen, net zoals de watertype. Deze type is kwetsbaar voor bloed-gerelateerde ziektes, zoals hoge bloeddruk, een rood oog, hersen- of hartinfact.

FLEGMATISCH (WATERTYPE)

De watertype heeft een bleek gelaat, zijn/haar haren zijn stijl en heeft weinig tot geen lichaamshaar. Haar lichaam voelt zacht en koud aan. Doordat ze veel lichaamsvocht hebben zweten ze wel redelijk. Ze hebben een mooie huid en glanzende, grote ogen. Ze hebben veel spuug in hun mond en zijn vatbaar voor ontstekingen. Verder kunnen watertypes passief of lui gedragen. Hun motto luidt: “komt goed.”.

MELANCHOLISCH (AARDETYPE)

De aardetype heeft een dof gelaat, vaak krullend haar en ze zijn aan de smalle kant. Hun huid is meestal droog waardoor ze meestal eczeem of psoriasis kunnen krijgen. Ze hebben een sterke uithoudingsvermogen, doordat ze veel geduld hebben. Helaas hebben ze wel veel wrok en afgunst in zich en kunnen ze nooit iets vergeten, wat iets vergeten bijna onmogelijk maakt. De behandelingsduur van de aardetype duurt minstens 120 dagen doordat het een moeilijke type is om te genezen, maar doordat ze geduldig zijn maakt dit niet onmogelijk. Frappant genoeg vinden veel aardetypes dat een snor bij ze past en roken sneller/meer dan de andere typen.

De rol van de therapeut

Een erkende therapeute kan door middel van een strikt dieet en aanpassing van leefstijl ervoor zorgen dat het lichaamstemperament beter in balans gezet kan worden, zodat lichamelijke en mentale klachten kunnen afnemen.

2 Comments

 1. Sahin zehide schreef:

  Beste
  Ben van België heb over uw therapie gehoord.
  Heb last van te snelle schildklier gebruik medicijnen wil graag genezen zonder medicijnen te gebruiken…
  Voorstel van de specialist is radiotherapie ben daar tegen
  Mvg.
  Zahide Sahin

  • israbintali schreef:

   Goedenavond, u kunt me hiervoor benaderen via het contactformulier, maar via instagram (“ministijl”) gaat dit sneller. Radiotherapie is verre van gezond..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak afspraak