Hijama bij MS: verstandig of toch niet?

Wat is het verschil tussen chiropractie en bonesetting?
10 januari 2023
Bonesetting bij een baby | reflux en lichamelijke spanning
11 januari 2023

Hijama bij MS: verstandig of toch niet?

Multiple Sclerose (MS) is een chronische, progressieve neurodegeneratieve ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. We hebben in onze vorige post over de oorzaak van MS uitgebreid beschreven. In dit blogpost gaan we bespreken waarom hijama (wet cupping) een contradictie is bij MS, dus waarom wij het afraden. 

De vier temperamenten

Iedere mens heeft een eigen temperament, wat wil zeggen dat we allemaal verschillende karaktertrekken en manieren van reageren hebben. Ons temperament is het resultaat van onze genetische make-up, levenservaringen en omgeving. Het kan worden beschouwd als de basis van ons persoonlijkheid en heeft invloed op hoe we ons gedragen en hoe we reageren op verschillende situaties.

Er zijn veel verschillende modellen van temperament beschreven in de psychologie, waarvan sommige de vier basistemperamenten beschrijven als melancholisch, cholerisch, sanguinisch en flegmatisch.

De melancholische temperament is vaak beschreven als ernstig, grondig, terughoudend, onzeker en perfectionistisch. Dit type is vaak meer geïnteresseerd in abstracte concepten en heeft een tendens om zich zorgen te maken.

De cholerische temperament is vaak beschreven als dominant, leiderschap, extravert, ambitieus en impulsief. Dit type is vaak actiegericht en heeft de neiging om risico’s te nemen.

De sanguinische temperament is vaak beschreven als optimistisch, sociaal, vriendelijk, impulsief en ongeduldig. Dit type is vaak gericht op plezier en heeft de neiging om impulsief te handelen.

De flegmatische temperament is vaak beschreven als kalm, geduldig, stabiel, bescheiden en gecontroleerd. Dit type is vaak gericht op balans en heeft de neiging om rustig te blijven in stressvolle situaties.

Het is belangrijk op te merken dat niemand een puur enkel van deze temperamenten is, we hebben vaak kenmerken van meerdere temperamenten in ons. We zijn complexe individuen met unieke persoonlijkheden en temperamenten.

Wat wel belangrijk is, is dat we onze temperamenten begrijpen, zodat we onze sterktes en zwaktes kunnen begrijpen en gebruiken om ons leven beter te leiden.

De materie begrijpen doe je d.m.v. de temperamenten 

Alles op het universum, de wereld en alle materie, flora en fauna eromheen hebben een eigen temperament. Zowel micro als macro. Zo is de zon warm en droog, de wind is warm en nat, vissen zijn koud en nat, bloed is warm en nat, bladeren zijn koud en droog, etc etc. 

Dan heb je water wat koud en nat is op eerstegraads, hagel is koud en nat op tweedegraads en dan heb je ijs wat koud en nat is op derdegraads.

Ook ziektes hebben een eigen temperament: zo is acute ontsteking warm en droog. Daarom is het plaatsen van ijs (wat koud en nat is) verstandig. Chronische ontsteking, bijvoorbeeld kniepijn wat al langere tijd afspeelt, kun je verzorgen met warmtekompressen (wat warm en droog is). 

Elke ziekte heeft een eigen temperament, maar we kunnen vrijwel zeker zijn dat de meeste ziektes van tegenwoordig ontstaan door een excessieve hoeveelheid van koude in het lichaam.

Slechts een zeer klein deel van de ziektes van tegenwoordig zijn warm-gerelateerd. Er wordt zelfs gezegd dat deze ‘ extreme warmbloedige’ mensen vrijwel uitgestorven zijn.

Zo had je vroeger hele massieve mannen, extreem behaard, 2+ meter lang met een extreem hese stem en vol moedigheid, maar door de komst van de westerse leefstijl en dieet (en toename van vrouwelijke oestrogeen in ons eten (=koud)) zijn de meeste mannen van nu zeer koud in hun eigen temperament. 

Het temperament van MS 

Terug naar MS. We hebben hierboven beschreven dat alle materie op de wereld een temperament heeft, waaronder ziektes.

Om te begrijpen wat de oorzaak is van MS vanuit de temperamentenleer, moeten we eerst de ziekte MS zelf begrijpen.

Dat zit namelijk zo: bij MS is er sprake van witte vlekjes wat tevoorschijn komen op het ruggenmerg. 

M staat voor Multiple, Meerdere en S staat voor Sclerose, (weefsel)verharding. Kortom: er is meerdere verhardingen in het ruggenmerg, dat zijn de witte vlekjes. 

Het temperament van ons brein is koud en nat. Het temperament van ruggenmerg is koud en nat. Het temperament van de patiënt is koud. Dat is al 3x een vorm van koude. 

Witte vlekjes, zoals witte moedervlekken staan allen bekend als een vorm van koude ziektes. 

Als water heel erg gaat verkoelen, dan kan het kristalliseren tot hagel. Dat proces gaat heel langzaam. 

Indien het ruggenmerg, wat dus koud en nat is als temperament, zodanig verkoeld raakt kan ook dit ruggenmerg gaan kristalliseren, want het is in derdegraads verkoeld geraakt. 

MS is dus een koud en natte ziekte.  

In de Chinese geneeskunde wordt dit ook wel beschouwd als Yang-deficiëntie: de organen zijn koud van aard en dit brengt de welbekende klachten in daglicht.

Het temperament van hijama (wet cupping)

Hijama, ook wel bekend als cupping therapie, is een traditionele vorm van alternatieve geneeskunde die inhoudt dat er cups op de huid worden aangebracht om bloedcirculatie te stimuleren en genezing te bevorderen.

Er is geen bewijs dat hijama schadelijk is voor mensen met MS, echter wordt het door ons niet aanbevolen als behandeling voor MS omdat de aandoening een andere medische zorg nodig heeft, namelijk therapievormen wat verwarmend werkt.

Hoewel hijama voordelen heeft voor andere aandoeningen, is het wel een contradictie voor MS.

Dat komt doordat het temperament van hijama koud en droog is. 

De behandeling van MS vereist daarentegen een strikt dieet vol verwarmende kruiden en voeding en therapieën die specifiek gericht zijn op het onderliggende ziekteproces.

Alternatief voor hijama bij MS

Indien men graag wilt cuppen, is vuurcuppen en droog cuppen (van beneden naar boven) op de lindewervel een betere alternatief. Bonesetting, warmtetherapie en hot stones is ook een goede behandeling bij MS, doordat de bloedcirculatie verbeterd wordt en ruggenmerg opgewarmd wordt. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak afspraak