Waar dien ik op te letten tijdens een bloedzuigerbehandeling?

Waar dien ik rekening mee te houden bij een hijama behandeling?
10 oktober 2023
Wat is leefstijl coaching?
29 december 2023

Bloedzuigertherapie, ook wel bekend als hirudotherapie, is een eeuwenoude praktijk waarbij bloedzuigers worden gebruikt om diverse gezondheidsproblemen te behandelen. Deze kleine maar krachtige wezens hebben verbazingwekkende eigenschappen!

Voorafgaand aan een bloedzuiger behandeling zijn er enkele belangrijke overwegingen waar je op moet letten:

  1. Medicijnen: Bepaalde medische aandoeningen of medicijnen kunnen van invloed zijn op de behandeling. Als je bloedverdunners gebruikt, is het in principe niet mogelijk om de behandeling uit te voeren, tenzij je bereid bent om minstens 3 dagen voorafgaand aan de behandeling te stoppen met de medicatie.
  2. Voeding: Eet geen zware maaltijden vlak voor de behandeling. Het is raadzaam om lichte maaltijden te eten en goed gehydrateerd te zijn.
  3. Kleding: Draag comfortabele kleding die gemakkelijk kan worden opgerold of opgetrokken om de bloedzuigers op de juiste plaatsen te kunnen plaatsen.
  4. Nabloeding: De behandelde plek zal nabloeden, en deze nabloeding kan tot wel 72 uur duren. Dit is een normaal detox reactie en maakt deel uit van het genezingsproces na de behandeling.
  5. Opzwelling: De behandelde zone zelfs kan opzwellen als reactie op de behandeling. Dit kan betekenen dat het behandelde gebied er tijdelijk groter of gezwollen uitziet dan voor de behandeling.

Je kunt de zwelling verminderen door een koude kompres of ijszak op de behandelde plek aan te brengen gedurende korte periodes (niet langer dan 20 minuten per keer) om zwelling en ongemak te verminderen.

Door deze punten in overweging te nemen, kun je jezelf goed voorbereiden op een bloedzuiger behandeling.

 

Hier zijn enkele richtlijnen voor de nabehandeling na bloedzuigertherapie:

  1. Hygiëne: Houd de behandelde plekken schoon en droog om infectie te voorkomen. Gebruik een milde antiseptische oplossing om de plekken schoon te maken als dat nodig is.
  2. Nazorginstructies: Volg de specifieke nazorginstructies van de hirudotherapeut nauwkeurig op. Dit omvat mogelijk het vermijden van bepaalde activiteiten of het gebruik van medicijnen om ongemak te verminderen.
  3. Bloedstolling: Het is normaal dat de beetplaatsen na de behandeling nog enige tijd kunnen bloeden. Dit kan tot 72 uur duren. Wees geduldig en zorg ervoor dat het bloeden vanzelf stopt. Oefen geen druk uit op de beetplaatsen. Het liefst laten uitlekken.
  4. Zwelling: Het behandelde gebied kan tijdelijk gezwollen zijn. Dit is een normale reactie en zal na verloop van tijd vanzelf afnemen.
  5. Koeling: Als er zwelling of ongemak is, kun je een koud kompres of ijszak aanbrengen gedurende korte periodes om verlichting te bieden. Niet rechtstreeks op de huid aanbrengen om bevriezing te voorkomen.
  6. Warmte: Voorkom dat de behandelde huid in aanraking komt met warmte, zoals warmte kussens, sauna’s of hete baden.
  7. Jeuk: Rond de behandelde plek kan het gaan jeuken, wat een tijdje kan aanhouden.
  8. Observatie: Blijf de behandelde plekken in de gaten houden. Als je tekenen van infectie opmerkt, zoals roodheid, zwelling, warmte of pus, neem dan onmiddellijk contact op met je behandelaar.
  9. Voeding en hydratatie: Eet lichte, gezonde maaltijden en blijf goed gehydrateerd na de behandeling. Dit kan bijdragen aan een snel herstel.
  10. Rust: Geef je lichaam de tijd om te herstellen na de behandeling. Vermijd zware lichamelijke inspanning gedurende minstens 24 uur.
  11. Follow-up: Als je vragen hebt of je maakt je zorgen over je herstel, neem dan contact op met de hirudotherapeut voor follow-up.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak afspraak