Ziekte: multiple sclerose (MS)

De vier elementen: sanguinisch, cholerisch, flegmatisch en melancholisch
4 januari 2020
Het gevaar van hypnotherapie
3 oktober 2022

Ziekte: multiple sclerose (MS)

Multiple sclerose (MS) is een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel. Dit stelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen.

Vanuit de traditionele geneeskunde auto-immuunziektes wordt MS in twee grote categorieën onderverdeeld, namelijk Type 1 & Type 2.

De theorie over MS binnen de alternatieve wereld

Type 1 Bij type 1 zorgt de individuele lichaamsverhouding voor ongewenste en cumulatieve spanning, om en rond de de organen, spieren en gewrichten.

Type 2 – Bij type 2 gaat het om gebrek aan voldoende spanning, wat zich vertaalt naar spieraandoeningen en -ziektes.

Wat beide types echter absoluut overeenhebben is dat de type van de cliënt een verkoeld (koud) lichaam heeft. Denk maar bijvoorbeeld aan Yin & Yang binnen de Chinese geneeskunde.

Patiënten met MS hebben een Yang-deficiëntie: de organen zijn koud en dit brengt de welbekende klachten in daglicht.

Zo heeft een MS-patiënt het altijd koud en dit gaat gepaard met andere lichamelijke klachten, zoals:

 • oogproblemen
 • prikkelingen en tintelingen
 • doof gevoel in armen en benen
 • pijn- of een branderig gevoel in armen en benen
 • incontinentie
 • last van zwakke of stijve spieren
 • slechte vitamineopname (met name vitamine B12)
 • met als resultaat hypemobiliteit
 • en de welbekende witte vlekjes welke uiteindelijk te zien zijn in de MRI

Organische vloeistoffen

In ons lichaam hebben we diverse organische vloeistoffen (denk maar bv aan kraakbeen, slijm, sperma, afscheiding, vocht, ruggenmerg etc).

Koude type mensen zijn minder vatbaar voor stress, ongelukkigheid en verdriet ten opzichte van mensen die een warmere type hebben. Voor meer informatie kun je DIT BLOG teruglezen.

De warmere typen ‘vermannen’ zich sneller en ervaren minder dip-momenten.. 

De organische vloeistoffen wat van nature aard al koud zijn, worden ditmaal door de koude type van de cliënt nog kouder. Het “bevriest” als het ware.

De organische vloeistoffen “bevriezen”, evenals de ruggenmerg en zenuwen tussen de wervels. De ruggenmerg en zenuwen zijn beiden vochtig in hun natuurlijke aard. Het zijn vochtige ‘organen’. Bij MS is de isolerende laag die om je zenuwen uit (de Myelineschede) ontstoken, waardoor deze uiteindelijk helemaal zal verdwijnen. Een extreme toename van vochtigheid trekt ontstekingen aan.

Dit zijn de welbekende ‘witte vlekjes’ wat te zien zijn op de MRI-scans.

Als de situatie van de cliënt verslechterd, nemen deze witte vlekjes toe en reiken zelfs tot in het brein. 

De organische vloeistoffen breiden uit, verharden en dit zorgt voor zenuwblokkades.

Zodra deze bevroren vloeistoffen ook de oogzenuwen aantasten (wat afspeelt tussen de nekwervels), zal dit het zicht slecht beïnvloeden en de extreme koude ook de brein (wat tevens van nature een koud, vochtig orgaan is) en gehele wervelkolom bereikt zullen de lichaamsorganen niet voldoende functioneren en langzamerhand zelfs uitschakelen.

Dan schakelt het lichaam op ten duur uit…  Er kunnen dan verlammingsverschijnselen ontstaan en er is meer kans op infecties.

Er is voor elke ziekte een genezing

De oorzaak van MS is (nog) onbekend binnen de reguliere geneeskunde. Wel bestaan er diverse theorieën. Binnen de Islamitische e.a. alternatieve branches worden chronische ziektes behandelbaar verklaard. Dit is al eeuwen welbekend.

Wees daarom niet verdrietig en wees niet bang.

Belangrijk is echter om consequent te zijn met de behandelplan omdat MS een lange genezingsproces heeft. En open te staan voor alternatieve behandelingen.

Orthomanipulatie

Orthomanipulatie of bonesetting (Zhen gu) zal ervoor zorgen dat hypermobiliteit tegengaan wordt, de bloedcirculatie verbetert, maar belangrijkste in dit geval: de ruggenmerg wordt opgewarmd en de functie van de lichaamsorganen zullen versterken.

Bij MS moet je door een erkende manuele therapeut(e) gezien en behandeld worden. Zelf experimenteren is onverantwoordelijk gedrag!

Voeding

1) In de ochtend moet je een klein cupje druivensiroop met tahinipasta consumeren. Dit zal de ruggenmerg verwarmen. 

2) In de avond een houten eetlepel honing met peper, honing met safraan óf honingwater met gember.

3) Lavendelthee consumeren met honing. Het liefst in de avond, maar maak het niet te laat want honing houdt je wakker…

4) Olijven, vijgen (7 tot 14 stuks).

Vermijden: linzen, zwarte en groene thee, zuivelproducten, suiker, rundvlees, vis, rijst, aubergine, komkommer, watermeloen, sinaasappel, manderijn, worst, kippenvlees en eten uit blik.

Aromatherapie

Ruik zo veel mogelijk aan verwarmende planten (rozen, narcissen)

Vermijd obstipatie

Obstipatie moet je vermijden, zeker bij MS. Het lichaam is al heel zwak en obstipatie zal het lichaam nog meer afzwakken. Een sterke darmflora zorgt voor een sterk lichaam: houd daarom je darmen altijd schoon. Eat clean!

Als je hier last van hebt, neem dan een klein bekertje olijfolie, sennabladeren of desnoods enema (clysma) met citroen of groene koffie. Lees je hier over in.

Vuurcupping

Vuurcupping op het wervelkolom moet regelmatig herhaald worden. Warmte is je beste vriend.

Daarna kun je ook algemene en sacrale hijamapunten nemen als je immuniteit hoog is en je je bloedanemie aanpakt.

Warme oliën

Smeer af en toe wat olijfolie of habba sawda olie rond je stuitgebied.

Warmtetherapie

Doe warmtetherapie of neem af en toe een therapeutische bad.

Vermijd synthetische stoffen

Houd je lichaam maar ook voeten warm. Draag wollen sokken. In de winter wollen kleren en in de zomer linnen of katoenen stoffen, maar vermijd synthetische kleren. Deze drogen het lichaam snel uit.

Roken

Roken is uit den boze! Dit spreekt voor zich, maar juist MS-patiënten moeten cola, linzen, alcohol en sigaretten vermijden.

Stuitbehandelingen

2 á 3 stuitbehandelingen via de anus waarbij het stuitje lichtjes losgetrokken wordt is aanbevolen.

4 Comments

 1. Fikria Gaoui schreef:

  Salaam ou alaikoum.
  Gelukkig eet ik al weinig dierlijke producten maar van wat ik beter moet vermijden is wel even schrikken. Ik moet me hierin wel echt meer in gaan verdiepen want deze informatie is helemaal nieuw voor mij. Jammer dat je een patiënten stop hebt. Zo’n stuitbehandeling lijkt me wel interessant. In sha Allah kan ik snel een afspraak plannen.
  Met vriendelijke groet, assalaam ou alaikoum,
  Fikria Gaoui

  • israbintali schreef:

   Wa alaikum salaam Fikria

   Je kan gerust een mailtje sturen. Ivm aankomende zomervakantie en andere werkzaamheden ga ik dit werk 1-2x pw doen (tijdelijk). dus de flexibiliteit neemt af maar ik werk nog wel, alleen minder.

 2. Ikram schreef:

  Salaam oualaikoum warahmatullahi wa barakatuh, graag zou ik een eet schema willen krijgen in sha Allah. Zou u mij daaraan kunnen helpen in sha Allah?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak afspraak