Het gevaar van hypnotherapie

Ziekte: multiple sclerose (MS)
13 april 2020
Wat is bonesetting?
1 januari 2023

Het gevaar van hypnotherapie

Hoewel hypnotherapie door sommigen wordt geprezen als zijnde effectief bij het omgaan met verslavingen en onverklaarbare fobieën, zitten er ook potentiële nadelen aan dergelijke behandelingen. In dit artikel bespreken we het gevaar van hypnotherapie, tevens vanuit Islamitische normen.

Manipulatie door middel van hypnotherapie

Als een patiënt met succes in een staat van diepe trance wordt gebracht, staat de patiënt open voor elke vorm van suggesties van de hypnotherapeut. Er zijn beweringen dat een patiënt niet kan worden gedwongen iets te doen dat tegen zijn opvattingen of morele code ingaat.

Als de patiënt echter lijdt aan emotionele kwetsbaarheden zoals depressie, angst en gebrek aan zelfvertrouwen, kan de patiënt vatbaar zijn voor elke suggestie van de persoon die de hypnose uitvoert. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat een zeer rijke maar emotioneel kwetsbare dame een hypnotherapiebehandeling gaat zoeken bij een therapeut die zich in een financiële situatie bevindt. Zou het, gebruikmakend van haar kwetsbare toestand, mogelijk zijn door middel van autosuggestie dat de therapeut de patiënte kan overtuigen om verliefd op hem te worden, zodat hij grote sommen geld van haar kan krijgen?

Ik geloof echt niet dat een persoon in hypnose in staat is om nee te zeggen tegen alles wat buiten hun morele ethiek valt. Sommige mensen die de kunst van hypnose leerden, misbruiken deze ‘vaardigheden’, en het is door verhalen van familie en vrienden, maar ook nieuwsberichten, dat we de potentiële gevaren van hypnose kunnen zien.

Ook al is het misschien niet algemeen bekend in Nederland, maar komen veel voor in Aziatische landen. De meesten van ons hier kennen wel een geval van een tante of oom die al hun spaargeld door middel van hypnose aan derden ineens gaven. Hypnotherapie wordt massaal overal ingezet, zelfs bij bepaalde “religieuze” instellingen (die claimen dat ze religieus en puur zijn — maar verre hiervan zijn).

Fals-geheugen-syndroom

Psychologen en professionals in de geestelijke gezondheidszorg gebruiken soms hypnotherapie om de patiënt te helpen een aantal ernstige mentale problemen te overwinnen. Er zijn veel gevallen van ernstige verslaving en mentale problemen zijn het gevolg van onderdrukte herinnering aan seksueel misbruik tijdens de kindertijd. Dus soms kan de arts zich afvragen wanneer hij te maken heeft met een patiënt die niet genezen kon worden door medicatie. ‘herinner je je ooit dat je als kind seksueel werd misbruikt?’. Misschien kan de patiënte, nadat ze bepaalde leidende vragen en ideeën heeft geplant, wakker worden in de overtuiging dat de oorzaak van haar probleem is dat haar stiefvader haar had verkracht toen ze jong was.

Ik herinner me een geval dat ik las, over een vrouw die in therapie ging omdat ze zich zonder duidelijke reden depressief voelde. Haar leven leek goed te gaan. Door de behandelingen herinnerde ze zich ineens dat ze herhaaldelijk was verkracht door haar stiefvader. Ze vertelde haar moeder over de vermeende verkrachting… en tegen die tijd zorgde haar moeder voor haar stiefvader die hersenkanker had.

Haar moeder was beladen met zo’n diep schuldgevoel dat ze haar dochter niet kon beschermen dat ze zelfmoord pleegde.

Bezetenheid triggeren tijdens de hypnose-sessie

Wanneer een persoon ermee instemt om een hypnose te ondergaan, zal ze extreem kwetsbaar worden als ze haar bewustzijn opent zonder enige bewuste controle. Een djinn (entiteit of duistere kracht) kan de persoon dan gemakkelijk bezitten.

Net zoals bij Kundalini yoga, wordt de persoon klaargestoomd, om toestemming te geven aan andere entiteiten. Dit wordt ook wel channeling genoemd. Channeling is de interactie of fuseren van de djinn met jouw lichaam. Je staat jezelf dus toe om bezeten te worden door deze entiteit(en) waarbij je gedurende periode beperkte of geen controle meer krijgt over jouw bloedeigen lichaam en denkvermogen.

In het bovenstaande geval, waarin het meisje beweerde seksueel te zijn misbruikt door haar vader, bleek uit lichamelijk onderzoek dat haar beschuldigingen medisch niet mogelijk waren. Ze was onder hypnotherapie toen ze die enge visioenen kreeg… maar wat maakt ons zo zeker dat die visioenen geen echte ervaringen waren van een djinn die haar bezeten had terwijl ze in een trance-achtige toestand verkeerde?

Dergelijke gebeurtenissen komen vaak voor in Zuidoost-Azië, bergstammen en inboorlingen van het land. Zuid-Amerika, Marokko, Turkije, overal wel.. Taoïsme en sjamannen gebruikten channeling om te ‘helpen’ bij genezing en om spirituele verstoringen, zwarte magie et te overwinnen.

Bio-energie, kundalini yoga, reiki en hypnotherapie zijn allen diverse termen, maar hebben exact dezelfde werkwijze. Toeval? Dat betwijfel ik. Ze maken allen gebruik van dezelfde denk- en werkwijze, spreuken etc.

Gevaar van hypnotherapie op langere termijn

Wanneer channeling herhaaldelijk wordt uitgevoerd, verzwakt het uiteindelijk jouw levenskracht-energie en eigen ‘aura’. Uiteindelijk verzwakt het jouw levensenergie zo erg, dat het je in de toekomst in een zeer kwetsbare positie plaatst voor bezetenheid door een ergere kwaadaardige type, maar zal er ook kanker in het lichaam komen doordat de immuniteit ten gronde gaan.. de nieren en bijnieren raken uitgeblust…

Het is het niet waard: er zijn zoveel veiligere alternatieven om je heil te zoeken voor genezen. Een healer zal je niet ‘healen’, integendeel: het zal erger worden. Zodra jouw levenskracht en auraveld is afgezwakt zal de entiteit in het lichaam een wedergeboorte opzoeken in een ander lichaam. Er is namelijk niets meer te kanaliseren voor de djinn. Er is geen voeding meer uit te halen. Dan sta je dan.. in isolatie, afgezwakt en jouw ziel verkocht.. Hypnotherapie is een gevaar, zowel fysiek, spiritueel als op religieus gebied!

We kunnen zonder enig twijfel zeggen dat hypnotherapie zelfs haraam is, aangezien het intoxicerend werkt op ons brein, waardoor we geen controle meer kunnen krijgen over onze eigen gedachtes en lichaam. Ibn ‘Umar heeft overgeleverd dat de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Elke bedwelmende stof is Khamr en elke bedwelmende stof is verboden.” — en als deskundige op het gebied van alternatieve geneeswijzen en Roqya kunnen we met zekerheid zeggen dat hypnotherapie bedwelmend werkt op het menselijke brein en lichaam.

 

2 Comments

  1. Sanae schreef:

    Salam alikoem, fijn dat je dit met ons deelt. Ik wordt beproefd met het ongeziene. Beluister jaren rokia en slaap ermee. Tot een tijd terug kreeg ik alleen schokken in me been als ik aan het bidden was of rokia beluister, daarna gebeurde dat random elke dag ook buiten de genoemde tijden. Ecg en eeg gemaakt, uit ecg geen bijzonderheden ontdekt. Tijdens eeg kreeg ik schokken. Diagnose FNs. Ben onlangs geopereerd voor iets en de klachten zijn toegenomen. Fysio zegt dat mijn lichaam oververmoeid is en de fijne motoriek verstoord is. Er is geen contact tussen brein en mij lichaam. Het lopen, staan IS ernstig verstoord kan niet lopen want dan krijg ik pijn en uitval aan benen. Ik vermoed dat het ongeziene hier ook mee te maken heeft. Hoe kan ik dit oplossen? Yoga en hypnose heb ik geweigerd nu gaan we ademhalingsoefeningen doen met de hoop dat het wat gaat doen in sha Allah! Verder heb ik jaren consquent hijama gedaan onlangs ook, maar dat mocht niet helpen helaas. Heb jij tips voor mij baraka allahoe fieki

  2. Mike schreef:

    Salaam aleykoum de politie heeft me gevraagd om onder hypnose te gaan want in 1996 is mijn neefje ontvoerd terwijl hij lag te slapen in mijn armen ikzelf sliep ook maar nu denken ze dat ik bepaalde herinneringen onderdruk mijn vraag is zou ik dit wel doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak afspraak