Temperamenten & emoties: hoe in balans brengen

Bij welke klachten kan bonesetting helpen?
8 maart 2023
Instructie en voordelen van het gebruik van enema/klysma
23 maart 2023

Mentale gezondheid: Hoe temperamenten onze emoties beïnvloeden

De vier elementen zijn aarde, water, vuur en lucht. Deze elementen worden al eeuwenlang gebruikt als symbolen voor de natuurlijke wereld en zijn vaak terug te vinden in oude filosofieën en religies.

VUUR: BEHEER VAN DE CHOLERISCHE EMOTIES

Het cholerische temperament kan zowel gezonde als ongezonde verstoringen vertonen, afhankelijk van de mate waarin de persoon de eigenschappen van dit temperament kan balanceren.

De eigenschappen van een gezonde cholerische persoon:
 1. Een sterk gevoel van doelgerichtheid en vastberadenheid: Cholerische personen hebben vaak een duidelijk doel voor ogen en zijn vastbesloten om dit doel te bereiken. Dit kan leiden tot succes en voldoening in hun professionele en persoonlijke leven.
 2. Een hoge mate van energie en productiviteit: Cholerische personen zijn vaak zeer actief en hebben veel energie, wat hen kan helpen om veel gedaan te krijgen en hun doelen te bereiken.
 3. Een sterk gevoel van zelfverzekerdheid: Cholerische personen zijn vaak zelfverzekerd en hebben een hoge dunk van zichzelf. Dit kan hen helpen om uitdagende situaties aan te gaan en te overwinnen.
De eigenschappen van een ongezonde cholerische persoon:
 1. Overmatige controlebehoeften: Cholerische personen kunnen een hoge behoefte aan controle hebben, wat kan leiden tot angst, stress en conflict in hun persoonlijke en professionele relaties.
 2. Woede-uitbarstingen en agressief gedrag: Cholerische personen kunnen soms hun emoties niet onder controle houden, waardoor ze zich snel boos en geïrriteerd voelen. Dit kan leiden tot agressief gedrag en conflicten met anderen.
 3. Onverdraagzaamheid en gebrek aan empathie: Cholerische personen kunnen soms onverdraagzaam zijn ten opzichte van anderen en weinig empathie tonen voor hun gevoelens en behoeften. Dit kan leiden tot conflict en spanningen in relaties.

LUCHT: BEHEER VAN DE SANGUINISCHE EMOTIES

Het sanguinische temperament wordt gekenmerkt door eigenschappen zoals optimisme, levendigheid en sociabiliteit. Mensen met dit temperament kunnen echter ook bepaalde gezonde en ongezonde verstoringen ervaren.

De eigenschappen van een gezonde sanguinische persoon:
 1. Positiviteit en optimisme: Sanguinische personen hebben vaak een positieve kijk op het leven en zijn optimistisch over hun toekomst. Dit kan hen helpen om stress en angst te verminderen en een gezonde levensstijl te behouden.
 2. Creativiteit en spontaniteit: Sanguinische personen hebben vaak een sterke verbeeldingskracht en zijn spontaan in hun acties. Dit kan leiden tot creatieve en unieke ideeën en avontuurlijke ervaringen.
 3. Sociabiliteit en verbindendheid: Sanguinische personen zijn vaak zeer sociaal en genieten van de verbinding met anderen. Dit kan hen helpen om relaties op te bouwen en een gevoel van gemeenschap te creëren.
De eigenschappen van een ongezonde sanguinische persoon:
 1. Impulsiviteit en onverantwoordelijkheid: Sanguinische personen hebben soms moeite om hun impulsen en verlangens onder controle te houden, wat kan leiden tot onverantwoordelijk gedrag en slechte beslissingen.
 2. Oppervlakkigheid en gebrek aan concentratie: Sanguinische personen kunnen soms moeite hebben om zich te concentreren op taken of om diepgang te vinden in relaties. Dit kan leiden tot oppervlakkige ervaringen en relaties.
 3. Onverantwoordelijke en ongezonde levensstijl: Sanguinische personen hebben vaak de neiging om plezier en genot boven verantwoordelijkheid te plaatsen, wat kan leiden tot een ongezonde levensstijl en gedragingen zoals overmatig alcohol- en drugsgebruik, en het negeren van hun gezondheid.

WATER: BEHEER VAN DE FLEGMATISCHE EMOTIES

Het flegmatische temperament wordt gekenmerkt door eigenschappen zoals kalmte, evenwichtigheid en verdraagzaamheid. Mensen met dit temperament kunnen echter ook bepaalde gezonde en ongezonde verstoringen ervaren.

De eigenschappen van een gezonde flegmatische persoon:
 1. Evenwichtigheid en geduld: Flegmatische personen hebben vaak een evenwichtig karakter en tonen geduld in situaties die stressvol of uitdagend kunnen zijn. Dit kan hen helpen om stress en angst te verminderen en om conflicten op te lossen.
 2. Analytisch denken: Flegmatische personen hebben de neiging om situaties op een rationele en analytische manier te benaderen. Dit kan hen helpen om problemen op te lossen en beslissingen te nemen op basis van feiten en logica.
 3. Betrouwbaarheid en loyaliteit: Flegmatische personen zijn vaak betrouwbaar en loyaal in hun relaties. Dit kan hen helpen om sterke en langdurige relaties op te bouwen.
De eigenschappen van een ongezonde flegmatische persoon:
 1. Passiviteit en gebrek aan motivatie: Flegmatische personen hebben soms moeite om zichzelf te motiveren en kunnen een passieve houding aannemen in hun leven. Dit kan leiden tot gebrek aan prestaties en het missen van kansen.
 2. Vermijding en gebrek aan emotionele expressie: Flegmatische personen hebben soms de neiging om hun emoties te onderdrukken of te vermijden. Dit kan leiden tot een gebrek aan emotionele verbinding met anderen en problemen in relaties.
 3. Stagnatie en gebrek aan verandering: Flegmatische personen kunnen zich vastklampen aan routines en gewoonten, waardoor ze moeite hebben om veranderingen te accepteren en nieuwe ervaringen aan te gaan. Dit kan leiden tot een gebrek aan groei en persoonlijke ontwikkeling.

AARDE: BEHEER VAN DE MELANCHOLISCHE EMOTIES

Het melancholische temperament wordt gekenmerkt door eigenschappen zoals introvertie, gevoeligheid en perfectionisme. Mensen met dit temperament kunnen echter ook bepaalde gezonde en ongezonde verstoringen ervaren.

De eigenschappen van een gezonde melancholische persoon:
 1. Creativiteit: Melancholische personen hebben vaak een rijke innerlijke wereld en kunnen deze gebruiken om hun creatieve talenten te ontwikkelen. Dit kan hen helpen om zich uit te drukken op een artistieke of intellectuele manier.
 2. Introspectie: Melancholische personen hebben de neiging om diep na te denken over zichzelf en de wereld om hen heen. Dit kan hen helpen om meer inzicht te krijgen in hun eigen emoties en behoeften, en om beter te begrijpen hoe ze zich verhouden tot anderen.
 3. Grondigheid en precisie: Melancholische personen hebben vaak een hoog niveau van precisie en aandacht voor detail. Dit kan hen helpen om taken zorgvuldig en grondig uit te voeren en om kwaliteitswerk te leveren.
De eigenschappen van een ongezonde melancholische persoon:
 1. Perfectionisme: Melancholische personen kunnen perfectionistisch zijn en zichzelf en anderen hoge normen opleggen. Dit kan leiden tot gevoelens van angst en stress, en kan ervoor zorgen dat ze zichzelf onnodige druk opleggen.
 2. Overmatige zelfkritiek: Melancholische personen hebben soms de neiging om zichzelf te bekritiseren en te twijfelen aan hun eigenwaarde. Dit kan leiden tot gevoelens van onzekerheid en depressie.
 3. Terughoudendheid en isolatie: Melancholische personen hebben soms moeite om zich open te stellen voor anderen en kunnen zich terugtrekken in hun eigen wereld. Dit kan leiden tot een gevoel van isolatie en een gebrek aan sociale verbinding.

De emoties in balans brengen

Het moet nu duidelijk zijn dat de beste manier om negatieve emoties van een temperament te beheersen of te verhelpen, is door deze tegen te balanceren of te temperen met de positieve emoties van zijn tegenovergestelde maar complementaire temperament.

Cholerisch boosheid, frustratie, prikkelbaarheid, ongeduld en intolerantie moeten worden verholpen door Flegmatische vrede en rust, geloof en tolerantie.

Sanguinisch sensualiteit, toegeeflijkheid, euforie en onmatigheid moeten worden verholpen met Melancholisch realisme, voorzichtigheid, matigheid en stoïcisme.

Flegmatisch passiviteit, lusteloosheid en berusting moeten worden verholpen met Cholerisch actie, ambitie en gedrevenheid, en de filosofie van het ruige individualisme dat eraan ten grondslag ligt.

Melancholisch soberheid, bezorgdheid, schuldgevoel, depressie, starheid en terugtrekking moeten worden verholpen met een Sanguinische waardering voor de vreugden en genoegens van het leven.

 

 

1 Comment

 1. Anoniem schreef:

  ❤️🌸loveit! Allahouma barek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak afspraak