Wat is het verschil tussen chiropractie en bonesetting?

Waarom kiezen voor bonesetting?
8 januari 2023
Hijama bij MS: verstandig of toch niet?
11 januari 2023

Wat is het verschil tussen chiropractie en bonesetting?

Chiropractie en bonesetting zijn methoden die worden gebruikt om problemen met de wervelkolom en het bewegingsapparaat op te lossen, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

Wat is bonesetting?

Bonesetting is een orthomanipulatieve behandeling om de gezondheid en functie van botten, gewrichten, spieren en organen te herstellen. Bonesetting is een natuurlijke, holistische behandelmethode dat toegepast wordt om lichamelijke aandoeningen en skeletaandoeningen, zoals hoofdpijn, zenuwpijn, osteoporose, artritis, heupbursitis en gewrichtspijn te behandelen door alle organische vloeistoffen, zoals bloed, hersenvloeistof en zenuwen in het lichaam te helpen (door)stromen. Daardoor ervaart men per direct minder fysieke pijn.

De oorsprong van bonesetting

Bonesetting is een oude praktijk die al heel lang bestaat. De precieze oorsprong ervan is onduidelijk, maar het wordt aangenomen dat het is ontstaan uit de traditionele geneeskunde van verschillende culturen over de hele wereld.

In de oudheid, toen er nog geen reguliere gezondheidswerkers zoals artsen en fysiotherapeuten waren, waren veel mensen op hun eigen verantwoordelijk voor het behandelen van hun verwondingen en pijn. Veel mensen ontdekten dat ze in staat waren om gewrichten en botten te manipuleren en te verplaatsen, en dat dit kon helpen om pijn te verminderen en de beweging te verbeteren. Dit leidde tot de ontwikkeling van de praktijk van bonesetting wat uitgevoerd werden door deze volksartsen.

In verschillende culturen en tijden waren er mensen die zich hebben gespecialiseerd in het behandelen van gewrichten en botten. In Europa, bijvoorbeeld, waren er veel mensen die bekend waren als ‘bonesetters’ die rondreisden en verwondingen behandelden. In India is de Ayurvedische geneeswijze en in China is de Traditional Chinese Medicine (TCM) beide traditie praktijken met bonesetting als basisonderdeel.

De praktijk van bonesetting heeft zich dus al eeuwenlang ontwikkeld uit de tradities. Vanuit bonesetting zijn er diverse orthomanipulatieve technieken uit voortgevloeid zoals DORN-therapie, Tui-Na, yumeiho, manuele therapie, osteopathie maar ook chiropractie.

Hoewel bonesetting nu niet meer zo vaak wordt gebruikt als vroeger, zijn er nog steeds veel mensen die bonesetting gebruiken als onderdeel van hun traditionele geneeswijzen of als alternatief op moderne behandelingen.

Wat is chiropractie?

Chiropractie is net zoals bonesetting een vorm van alternatieve geneeskunde die zich richt op het diagnosticeren en behandelen van problemen met de wervelkolom en het bewegingsapparaat, met name de rug, nek en het bewegingsapparaat. Het wordt uitgevoerd door chiropractors, die opgeleid zijn om dit te doen.

De basisgedachte achter chiropractie is dat problemen met de wervelkolom en het bewegingsapparaat, zoals subluxaties (verstoringen van de normale posities van de wervels) kunnen leiden tot pijn en andere symptomen in het lichaam. Door de wervelkolom en het bewegingsapparaat te manipuleren en te verplaatsen met specifieke technieken, kan een chiropractor de subluxaties corrigeren en zo helpen om pijn te verminderen en de beweging te verbeteren. Ook een bonesetter is in staat om dit te doen, dus de basis is vrijwel hetzelfde: u wordt zo goed mogelijk behandeld.

Wat is het verschil tussen chiropractie en bonesetting?

We kunnen met zekerheid zeggen dat chiropractie afgeleidt is van bonesetting. Het is her-introduceerd, maar door de invloed van de westerse geneeskunde zijn er grote verschillen tussen bonesetting en chiropractie.

Uitgangspunt

Chiropractie focust vooral op de rug. Bonesetters focussen vooral op het bekken en stuitje.

Duur

De meeste chiropractoren focussen op gedeeltelijke blokkades. Subluxaties worden niet allen tegelijkertijd behandeld, dat is de reden waarom je vaker terug moet komen (eerlijk gezegd, scheelt dit ook het financiële plaatje voor de chiropractor 😉 ) terwijl er bij bonesetting een algehele behandeling wordt aangeboden.

Erkenning

Chiropractie begint langzamerhand geaccepteerd te worden in de westerse wereld als een erkende alternatieve behandeling (niet overal), terwijl bonesetting nog altijd onbekend is in landen zoals Nederland en België. Doordat bonesetting een traditionele of volksgeneeskundige praktijk is, wordt het niet erkend. Chiropractie is namelijk beïnvloed door Westerse orthomanipulatieve praktijken ten opzichte van bonesetting.

Kraken VS tractie

Chiropractoren gebruiken vaak een techniek genaamd manipulatie van de wervelkolom, die vaak wordt beschreven als “kraken”. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van snelle, gerichte bewegingen om de wervelkolom te verplaatsen, wat kan resulteren in een knappend of knarsend geluid. Dit geluid wordt vaak toegeschreven aan de lucht die snel in de gewrichtsholte wordt gedrukt of uitgeperst.

De manipulatie techniek wordt gebruikt om de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten, spanningen te verminderen en pijn te verlichten. Sommige mensen vinden de techniek effectief bij het verminderen van rug- en nekpijn, hoofdpijn en andere soortgelijke klachten.

Bonesetters kraken ook, indien nodig het lichaam,  maar door tractie (trekkracht) wordt het lichaam in beweging gebracht. Bonesetting zorgt dus voor een snelle revalidatie. Kraken is dus niet altijd nodig, maar het wordt wel ter aanvulling soms gebruikt, maar kraken is niet het doel.

De verschillen tussen bonesetting en chiropractie

Er zijn dus degelijk veel overeenkomsten maar ook veel verschillen tussen chiropractie en bonesetting. De belangrijkste verschillen zitten in de visie, methodes en uitgangspunten van beide beroepen.

Afhankelijk van uw eigen overtuigingen en verwachtingen van u kunt u beslissen of u door een chiropractor of bonesetter behandeld wilt worden. Wilt u uw leefstijl aanpassen of hecht u veel waarde aan natuurlijk leven en alternatieve behandelingen, is bonesetting vast wat voor u.

Wilt u daarentegen snel en efficiënt behandeld worden, en liefst zoveel mogelijk gekraakt worden, zonder teveel poespas eromheen, dan is chiropractie waarschijnlijk een betere optie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak afspraak