Islamitische geneeskunde in het kort uitgelegd

De rol van Bonesetting in de behandeling van Taalontwikkelingsstoornis (TOS)
5 juni 2023
Bonesetting vs. Osteopathie: Ontdek de Overeenkomsten
5 oktober 2023

De mens is sinds zijn creatie een van de meest intrigerende wezens. Met zijn ziel, geest, gedachten, houding en talloze andere elementen die binnen de definitie van mens vallen, is hij een puzzel die wordt ontcijferd en ingewikkelder wordt met elk ontrafeld knoopje, en de wereld waarin dit gebeurt, die het meest verweven is met de natuur, is zijn temperament.

Het menselijk temperament heeft sinds de oudheid veel vraagtekens opgeworpen en heeft geleid tot verschillende discussies en theorieën, van de oude filosofen tot het oude Egypte en tot op de dag van vandaag. Afgezien van de filosofische dimensie, heeft onze Islamitische cultuur een uitgebreide literatuur opgebouwd op basis van onderzoeken, interpretaties en verklaringen over menselijk temperament. In werken zoals “Kıyâfet-nâme” of “ilm-i firâset,” wordt het menselijk temperament beschreven en geïntegreerd met de natuur binnen het kader van de vier elementen / eigenschappen van de vier elementen.

En binnen deze beschrijvingen is de aard van de mens zowel lichamelijk als psychologisch geïnterpreteerd volgens zijn temperament, zijn mogelijke ziektes zijn in overeenstemming met zijn temperament bepaald en mogelijke genezingen voor deze ziektes zijn aangegeven.

Hoe wordt genezing in de Islam bereikt?

 1. Lichamelijke reiniging (baden, nagels knippen, etc.): In de Islam wordt nadruk gelegd op hygiëne en het schoon houden van het lichaam. Het verrichten van de dagelijkse vijf gebeden wordt voorafgegaan door een rituele reiniging (wudu).
 2. Maag reinigen (vasten, op advies van een arts braken): Vasten is een belangrijke religieuze praktijk in de Islam en heeft tot doel zowel spirituele als fysieke discipline te versterken door de maag te reinigen. Echter, overgeven buiten medisch advies wordt niet aangemoedigd.
 3. Bloed reinigen (hijama, aderlating, bloedzuigers): In sommige traditionele praktijken kan het reinigen van bloed een doel zijn, maar er zijn verschillende meningen binnen Islamitische gemeenschappen over de juridische en medische aspecten van dergelijke praktijken. Wees voorzichtig met traditionele methoden.
 4. Seksuele reiniging (op het juiste moment trouwen): In de Islam wordt het huwelijk aangemoedigd en wordt geleerd dat seksuele relaties alleen binnen het huwelijk plaatsvinden. Het huwelijk beoogt om seksuele verlangens op een gezonde en legitieme manier te bevredigen.
 5. Spirituele reiniging (gebed, alle voorgeschreven aanbiddingen verrichten): In de Islam wordt spirituele reiniging bereikt door religieuze aanbiddingen te verrichten (verplichte aanbiddingen en vrijwillige aanbiddingen). Gebeden, vasten, aalmoezen geven en andere aanbiddingen richten zich op innerlijke zuivering en zorgen ervoor dat je dichter bij Allah (swt) komt. Tevens helpt het gebed individuen om innerlijke zuivering en gemoedsrust te bereiken.

Ziektes analyseren;

 1. Temperament analyseren;
 2. Polsdiagnostiek en drukpunten;
 3. Urine en ontlasting;

Temperamenten

Allah de Verhevene heeft de mens vier temperamenten gegeven en heeft zijn persoonlijkheid ook in deze temperamenten bepaald. De mens heeft verschillende temperamenten of enkele van deze temperamenten kunnen zich in zijn lichaam bevinden. Deze zijn:

 1. VUUR (cholerisch): Warm & droog
 2. SANGUINISCH (lucht): Warm en vochtig
 3. FLEGMATISCH (water): Koud en vochtig
 4. MELANCHOLISCH (aarde): Koud en droog

Het menselijk lichaam bestaat dus uit vier elementen, namelijk vuur, water, aarde en lucht, en vier humeuren, namelijk bloed, slijm, gele gal en zwarte gal. Als deze elementen en humeuren in de juiste hoeveelheden aanwezig zijn in het lichaam, zal het temperament gematigd zijn en dus zowel geestelijk als lichamelijk gezond. Een toename of afname van een van de elementen of humeuren zal echter het evenwicht van het temperament verstoren, wat op zijn beurt de lichamelijke gezondheid zal aantasten en de persoon zich ook geestelijk onwel zal voelen.

Een warm temperament kan sneller genezen worden, terwijl de behandeling van een koud temperament meer tijd vergt. Laten we nu naar de eigenschappen van deze individuen kijken:

VUUR

De meest opvallende eigenschappen van cholerische individuen, die het vuurtemperament belichamen, zijn hun snelle en energieke bewegingen. Ze bewegen vaak met een doelgerichte snelheid en hebben een aura van vastberadenheid om hen heen. Door deze snelle bewegingen hebben cholerische mensen meestal een opvallend snelle hartslag en ademhaling. Hun stem is krachtig en vol zelfverzekerdheid, en ze zijn niet bang om hun mening te uiten. Ze hebben de neiging om met overtuiging en daadkracht op te treden, en dit kan zich ook uiten in hun intense woede wanneer ze gefrustreerd zijn. Ze zijn energiek en gedreven, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en doelen om na te streven. Ze stralen kracht en vastberadenheid uit, wat anderen kan aantrekken die op zoek zijn naar leiderschap en actiegerichtheid.

Fysiek gezien hebben cholerische personen vaak een sterke en gespierde lichaamsbouw. Hun ledematen bewegen met kracht en precisie, en hun schouders stralen kracht en vastberadenheid uit. Hun aderen zijn opvallend en breed, wat past bij hun energieke aard. De teint van cholerische mensen neigt naar een warme, roodachtige tint, die hun vuur en passie weerspiegelt. Soms is het wit, dit komt door hun leverproblemen. Hun haar is vaak vol en donker of rood, met een intense uitstraling die hun vastberadenheid benadrukt.

Het lichaam van een cholerisch persoon heeft als ze in balans zijn weinig overtollig vet, wat past bij hun actieve en energieke levensstijl.

LUCHT

De meest kenmerkende eigenschappen van sanguinische individuen, die het luchtige temperament vertegenwoordigen, zijn hun levendige en opgewekte aanwezigheid. Door hun levendige aard bewegen ze vaak snel en vol energie. Hun stem is opvallend, vaak vrolijk en vol leven. Ze vertonen een behoorlijke mate van moed en kunnen hevige emoties ervaren, waaronder intense blijdschap en enthousiasme.

Fysiek gezien hebben sanguinische personen een veerkrachtig lichaam en ledematen, maar de spieren zijn slapper dan vuurtypes. Ze stralen een zekere vitaliteit uit en hebben vaak een jeugdige uitstraling. Hun aderen zijn opvallend en goed zichtbaar. Hun teint heeft vaak een gezonde blos, neigend naar een levendige roze of perzikachtige tint. Het haar van sanguinische personen is  vol en kan variëren in kleur, maar donkere kleuren zoals donderblond en donkerbruin komen vaak voor.

WATER

De meest opvallende eigenschappen van flegmatische individuen, die het watertemperament belichamen, zijn hun rustige en bedachtzame bewegingen. Vanwege deze bedachtzame bewegingen hebben flegmatische personen doorgaans een rustige hartslag en ademhaling. Hun stem straalt kalmte uit en heeft een ontspannen kwaliteit. Ze staan bekend om hun geduld en beheersing van emoties, zelden uiting gevend aan intense woede.

Fysiek gezien hebben flegmatische personen een brede lichaamsbouw en hebben zachte spieren en de ledematen staan gespannen. Desondanks stralen ze een gevoel van stabiliteit en sereniteit uit dan imposante kracht. Hun aderen zijn minder opvallend, wat overeenkomt met hun kalmere aard. Ze hebben mooie handen om er naar te kijken. De teint van flegmatische mensen neigt naar een neutrale kleur, vaak met een subtiele bleke tint. Hun haar is meestal dik, glanzend en kan variëren in kleur, maar het vertoont zelden extreme kenmerken. Als ze klachten hebben zijn dit voornamelijk hormonale klachten.

AARDE

De meest in het oog springende kenmerken van melancholische individuen, die het aardetemperament belichamen, zijn hun bedachtzame en ingetogen bewegingen. Deze personen bewegen vaak met een zekere traagheid en bedachtzaamheid, wat een weerspiegeling is van hun diepere denkwijze. Door hun bedachtzame bewegingen hebben melancholische mensen doorgaans een gematigde hartslag en ademhaling. Hun stem is rustig, en ze staan erom bekend hun emoties op een ingetogen manier te uiten.

Fysiek gezien hebben melancholische personen vaak een slanke lichaamsbouw, richting het hypermobiele toe. Hun aderen zijn minder opvallend, wat overeenkomt met hun rustige en introspectieve aard. Ze hebben kleine handen. De teint van melancholische mensen is olijfkleurig en heeft de neiging om een blekere tint te hebben. Hun haren zijn fijn en zacht. Vaak zijn dit donkere tinten.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak afspraak