Natuurlijke bevallingscursus

Wat is een passieve bevalling?

Een passieve bevalling is kortweg gezegd een bevalling waar de bevallende vrouw geen zeggenschap heeft over haar eigen lichaam en bevalling. Ze ligt op haar rug in bed, krijgt pijnstillers of medicijnen toegediend en de gynachologe of verloskundige doet alles wat ze zelf bepalen. Ze toucheren of doen een knip, ook als de vrouw er niets van begrijpt. Er zijn veel argumenten om niet te bevallen in bed, terwijl je op je rug ligt.

  1. Als je op je rug ligt buigt de geboortekanaal als het ware naar boven. Je duwt je ongeboren kind dus tegen de zwaartekracht in…
  2. Wat weer de kans op de vacuüm-extractie en verlostong vergroot.
  3. Het gewicht van de baarmoeder vermindert de hoeveelheid bloed die door de placenta gaat door het samenknijpen van het grote bloedvat van het hart en de grote vaten die naar het hart gaan.
  4. Er is een groter risico op zuurstoftekort voor de baby, doordat de grote bloedvaten afgekneld worden.
  5. De bevalling duurt veel langer omdat het lichaam meer werk moet doen om de baby uit te persen.
  6. De bevalling is pijnlijker.
  7. De baby kan minder gemakkelijk bewegen als de moeder op het bed ligt.
  8. Liggen op je rug vergroot de kans op bekkeninstabiliteit, spinale en zenuwbeschadigingen of langdurige pijn na de geboorte.
  9. Liggen op je rug leidt vaker tot verdere interventie omdat de medische verzorgers vindt dat de geboorte is vertraagd of tot stilstand is gekomen.
  10. De vrouw heeft geen leiding over haar eigen bevalling en voelt emotionele druk wegens de medische staff.

Een bevalling hoort leerzaam en actief te zijn

Door de geschiedenis heen bevielen vrouwen in rechtopstaande posities. Er kwam echter een tijd dat iemand vond dat vrouwen beter op de rug in bed moeten liggen, zodat er beter zicht gehouden kan worden door anderen. En dat was het begin van deze vernieuwing die vrouwen meer last heeft gezorgd over de hele wereld.

Bij een actieve bevalling bepaalt de bevallende vrouw zelf hoe ze wilt bevallen door eigen wilskracht en beslistheid. De natuurlijke en traditionele positie om tijdens de bevalling is hurken, knielen, zitten en staan. Dit zijn fijne posities, want het kind kan er dan gemakkelijker uitgeperst worden dankzij de zwaartekracht en de ruggengraat van de moeder wordt veel minder belast. Een actieve bevalling is gemakkelijker, efficiënter en veiliger voor moeder en kind dan een passieve bevalling. Er zijn een aantal belangrijke voordelen die vrouwen zou moeten aanmoedigen om ook actief te bevallen:

  1. Door naar haar eigen lichaam te luisteren en zelf de posities te bepalen, vangt de vrouw haar weeën veel beter op.
  2. Het is logisch dat je minder pijn hebt tijdens de bevalling als je alles overlaat aan de zwaartekracht. Poepen doe je ook niet liggend. 
  3. Er is minder kans op medische interventie. De bekken wordt geopend als de vrouw hurkt of in een geknielde positie zit. Hierdoor is er meer ruimte voor de baby om te bewegen.
  4. Na een actieve bevalling herstellen moeder en kind zich sneller van de bevalling.
  5. Moeder en kind krijgen minder snel  te maken met opstartproblemen (wat weer de borstvoedingsproces vermoeilijkt of zelfs onmogelijk maakt).
  6. De vrouwen ervaren een prettiger en tevreden gevoel na een actieve bevalling.
  7. De bevalling duurt korter, vooral als je ook nog eens hulp krijgt van een doula!
  8. Een rechtopstaande positie zorgt voor een betere doorstroming van het bloed naar de baby.
  9. De partner van de zwangere vrouw zit er niet wanhopig bij, maar speelt een belangrijkere rol door haar emotioneel te steunen, spullen klaar te zetten, etc.
  10. Omdat een actieve bevalling leidt tot minder kans op interventies of andere nare problemen, bezorg je je kind minder stress en trauma mee. Daar doe je het toch voor?

Snelcursus actief en bewust bevallen 

De geboorte van je kind is een bijzondere ervaring, dus laat de bevalling niet in de weg staan. Een goede begeleiding zorgt voor een goed begin, voor jou en jouw ongeboren baby. In deze cursus leer je alles over hoe je zo efficiënt mogelijk kunt bevallen.

Laat je begeleiden door mij als bekkenexpert

Een bekkenbodemdeskundige is er om je alle stappen te geven, zodat je in slechts een paar uurtjes leert hoe je het meest efficiënt kunt bevallen, van fase 1 wanneer de weeën beginnen tot fase 4 tot jouw kindje in jouw warme handen is beland, met hopelijk een hoge apgarscore en een blije moeder die tevreden terugkijkt naar haar bevalling.

De bevalling hoeft echt géén traumatische ervaring te worden als je begrijpt wát je moet doen. Zo heb ik honderden vrouwen ingestroomd voor een veilige en natuurlijke bevalling in hun eigen huis of geboortehotel.

Wat wordt er meer besproken? 

  • Bekkenstand: De snelcursus is gedeeltelijk hands-on om jouw bekkenstand te analyseren om te kijken of je genoeg ontsluiting kan krijgen voor een spoedige bevalling. Je wordt dus ook manueel behandeld.
  • Basis anatomie: je leert essentiële basisinformatie over de anatomie van de mens, met name het bekken om het verloop van een bevalling te begrijpen.
  • Ademhalingstechnieken: je leert de correcte manier van ademhalen om de weeën goed op te pakken. 
  • Natuurlijke pijnstilling: je leert Medical hacks om jouw lichaam voor het ‘gek’ te houden om minder pijn te krijgen tijdens fase 1 en 2. 
  • Oefeningen: Je krijgt persoonsgebonden oefeningen om jouw ontsluiting en dus de hele bevalling te bevorderen. Begin tot eindfase.
  • Vragenuurtje: Je krijgt alle ruimte en tijd om vragen te stellen omtrent jouw bevalling, of eventuele angsten, zorgen etc bespreekbaar maken. 
  • Kruiden: Je krijgt twee kruiden mee die je mag innemen tijdens de bevalling (en kraamperiode) wat de bevalling, en ontsluiting, kan bevorderen.
  • Uw partner mag er bij zijn m.u.v. bij het corrigeren van uw bekkenstand, zodat jullie beiden ingestroomd kunnen worden voor een fijne bevalling en terugkijken met veel lof. 

Hoe lang duurt de cursus?

De snelcursus duurt 2 uurtjes (face-to-face) 

Maak afspraak