Het gebruik van bloedzuigers als therapie is al lang bekend en wordt in verschillende landen toegepast. Bloedzuigertherapie is een behandelmethode die ook wel hirudotherapie wordt genoemd. Bloedzuigers zijn hematofage dieren waarvan bekend is dat ze veel biologisch actieve enzymen in hun speeksel hebben.
Artsen uit het oude Egypte, India, Arabië en Griekenland gebruikten bloedzuigers voor vele therapeutische doeleinden, zoals huidziekten, bij voortplantingsproblemen, gebitsproblemen, aandoeningen van het zenuwstelsel en (lokale) ontstekingsproblemen.
1) Bloedzuigertherapie hartaandoeningen
Bloedzuigertherapie wordt onder andere gebruikt bij de behandeling van hart- en vaatziekten. Het speeksel dat door bloedzuigers wordt geproduceerd, bevat natuurlijke bloedverdunners zoals hirudine werken die bloedstolsels kunnen voorkomen en behandelen.
Deze therapie kan tijdelijk de bloedstroom en hyperalgesie verhogen of de gevoeligheid voor pijn in het bindweefsel vergroten.
2) Bloedzuigertherapie bij aderontsteking
Volgens onderzoek vermindert bloedzuigertherapie zwelling en pijn in de benen, verbetert het de verkleuring van de huid en verbetert het het loopvermogen van patiënten die lijden aan flebitis (aderontsteking), een aandoening die wordt gekenmerkt door bloedstolsels in de diepe aderen in de benen.
Voor deze behandeling zijn vier tot zes bloedzuigers nodig die direct op het besmette gebied worden aangebracht.
3) Bloedzuigers helpen bij geamputeerde wonden
Een amputatieletsel (verlies van een lichaamsdeel door een ongeval) kan leiden tot een onjuiste bloedcirculatie naar het gebied.
Een studie onthulde een geval van een gescheurde hoofdhuid die werd behandeld met bloedzuigertherapie. Na een paar dagen werd verbetering van de kleur en zwelling van de huid waargenomen.
Deze studie belicht ook het geval van patiënten die chirurgische replantatie en revascularisatie van gezichts- en oorweefsels hadden ondergaan en vervolgens werden behandeld met een bloedzuiger om de bloedstroom en de gevoeligheid van het gebied te vergroten.
4) Bloedzuigers hebben een cytotoxisch effect (vernietigt tumorcellen)
Onderzoek zegt dat bloedzuigerspeeksel een verbinding bevat die ghilanten wordt genoemd en die de groei van verschillende soorten tumoren kan onderdrukken, zoals melanoom, longkanker, borstkanker en prostaatkanker.
Het bevat ook een peptide genaamd hirudine (zoals hierboven is vermeld), dat werkt als een geweldig antistollingsmiddel en eigenschappen tegen kankercellen.
Verschillende onderzoeken hebben ook aangetoond dat de combinatie van componenten die aanwezig zijn in bloedzuigerspeeksel, proteaseremmers en anticoagulantia even nuttig kan zijn als geneesmiddelen tegen tumoren.
5) Bloedzuigertherapie bij diabetes
Verhoogde bloedglucosewaarden bij diabetes kunnen ernstige symptomen en complicaties veroorzaken.
Er zijn niet veel gedocumenteerde rapporten over de antidiabetische eigenschappen van bloedzuigertherapie, maar het wordt traditioneel veel gebruikt om verschillende complicaties van diabetes te behandelen, zoals necrose en hartaandoeningen.
Hirudine verhoogt de bloedstroom in perifere bloedvaten en verlicht stollingsstoornissen.
6) Bloedzuigertherapie bij gehoorproblemen
Bloedzuigertherapie wordt ook gebruikt voor de behandeling van plotseling gehoorverlies, acute en chronische oorontsteking en tinnitus.
Een studie spreekt over bloedzuigertherapie waarbij twee bloedzuigers worden gebruikt; één achter het oor en één voor het oor (bij de kaak). Deze therapie wordt 2-3 keer uitgevoerd met een interval van 3-4 dagen.
7) Bloedzuigertherapie om je hormonen in balans te brengen
Eventuele bijwerkingen van bloedzuigertherapie
Bloedzuigertherapie kan enkele bijwerkingen hebben, zoals het volgende:
– Veel voorkomende huidproblemen zoals littekens, blaren, jeuk en weefselbeschadiging (meestal door miltaandoeningen dan de bloedzuigertherapie zelf);
– Bloedzuigergerelateerde infecties indien men niet hygiënisch te werk gaat;
– Allergieën gevolgd door zwelling, oedeem en erytheem;
– Langdurige bloeding gevolgd door bloedarmoede of hemorragische shock;